Scheidingsfabriek voor plastic afval in de Amsterdamse haven

Waste Management - Parool - Key Takeaway: *Volgens Umincorp komen uit het magnetisch bad voor 99 procent zuivere plastics die kunnen concurreren met uit ruwe aardolie gemaakte nieuwe plastics. Hergebruik van plastics geeft volgens Umincorp 90 procent minder CO2-uitstoot*.


Vlak bij afvalenergiebedrijf AEB en andere afvalinzamelaars in de Amsterdamse haven wordt al gebouwd aan de fabriek, die Plastic Recycling Amsterdam (PRA) gaat heten. De fabriek, een samenwerking van TU Delftspinoff Umincorp en afvalinzamelaar Milieu Service Nederland, kan per jaar 17.000 ton plastic geschikt maken voor hergebruik.

De fabriek richt zich op plastic uit huishoudelijk afval. PRA zou bijvoorbeeld goed uit de voeten kunnen met door Amsterdammers uit hun afval gescheiden plastic, maar ook met de plastics die door de nascheidingsinstallatie van AEB uit het huisvuil zijn gehaald.

PRA heeft genoeg capaciteit voor de helft van de plastics die Amsterdammers weggooien, schat Gerbrand Marbus van PRA. Er is ook nog ruimte voor uitbreiding van de fabriek.

Recente blogposts

Alles weergeven